Kastélykert Óvoda

Óvodánk elnevezése „Kastélykert”, hagyományokra épül, ugyanis egy 1778-ban épített préposti kastélyt alakítottak át óvodává, mely műemlék jellegű. Gyulafirátót központjában, a forgalmas autóúttól kissé távolabb, nyugalmas, patinás környezetben található.

A hatalmas méretű építkezések, az elvárosiasodás sem tudta lerombolni falusi jellegüket. Az emberek kertes családi házakban, sok esetben nagyszülőkkel együtt élnek. A gyermekek rokoni-baráti kapcsolatban állnak egymással. A mai napig is fennmaradtak népszokások, megmaradtak a családi tradíciók.

Világos, tágas, otthonos csoportszobáink a gyermekek számára esztétikus, barátságos, biztonságos környezetet nyújtanak.

Az óvoda udvara, ligetes jellegével minden gyermeki igénynek megfelel. Árnyékos-napos helyek, dombos- és sík terek, homokozók, biciklipálya, pancsoló-medence, az udvari játékok mind-mind alkalmasak a gyermekek játék és mozgásigényének kielégítésére.

Saját főzőkonyhánk biztosítja a gyermekek szakszerű, korszerű, és házias jellegű étkeztetését.

Településünk az Árpád korból származó írott múlttal, és hagyományokkal rendelkezik. Óvodapedagógusaink összegyűjtötték, rendszerezték a település hagyományait, a ma is élő népszokásokat. Ezt a „Ne Felejts!” Néphagyományőrző Óvodai Programban rögzítettük. A családokkal együttműködve óvodai nevelésünk keretében biztosítjuk a hagyományok megőrzését, ápolását.

Egy óvodai csoportunk a Gyulaffy László Általános Iskolában, mint telephelyen működik. Már az induláskor is családias, szeretetet, biztonságot sugárzó környezet kialakítására törekedtünk, és az évek során ezek feltételeit csak gazdagítottuk.

Korunk divatos túlkapásaitól mentesen, nyugalomban, szeretetben, a családokkal karöltve a „kodályi” elvek megvalósításával kívánjuk óvodásainkat nevelni.

„Hozzon a gyermeknek mindenki amit tud: játékot, zenét, örömet. De hogy mit fogad el: azt bízzuk rá. Csak az a lelki táplálék válik javára, amit maga is kíván.” (Kodály Zoltán)