Kastélykert Óvoda

Óvodánk elnevezése „Kastélykert”, hagyományokra épül, ugyanis egy 1778-ban épített préposti kastélyt alakítottak át óvodává, mely műemlék jellegű. Gyulafirátót központjában, a forgalmas autóúttól kissé távolabb, nyugalmas, patinás környezetben található. öt csoportos óvoda és egy csoportos bölcsőde épült.

2019 őszén Intézményünk új helyre költözött.

Intézményünk 5 csoportszobával, tornaszobával és főzőkonyhával rendelkezik.

—>   

A hatalmas méretű építkezések, az elvárosiasodás sem tudta lerombolni falusi jellegüket. Az emberek kertes családi házakban, sok esetben nagyszülőkkel együtt élnek. A gyermekek rokoni-baráti kapcsolatban állnak egymással. A mai napig is fennmaradtak népszokások, megmaradtak a családi tradíciók.

Világos, tágas, otthonos csoportszobáink a gyermekek számára esztétikus, barátságos, biztonságos környezetet nyújtanak.

Óvodánk udvara változatos mozgásfejlesztő játékokkal van felszerelve, a gyermekek mérhetetlen mozgásigényének kielégítésére, melyet folyamatosan bővítünk. Minden csoport rendelkezik egy kis veteményes magaságyással, melyet a gyermekek gondoznak.

Saját főzőkonyhánk biztosítja a gyermekek szakszerű, korszerű, és házias jellegű étkeztetését. A jeles napokat figyelembevéve készülnek ételeink. (Pl: Farsang, Húsvét, Óvoda születésnapja, Márton nap, Március 15, Egészség hét stb.)

Településünk az Árpád korból származó írott múlttal, és hagyományokkal rendelkezik. Óvodapedagógusaink összegyűjtötték, rendszerezték a település hagyományait, a ma is élő népszokásokat. Ezt a „Ne Felejts!” Néphagyományőrző Óvodai Programban rögzítettük. A családokkal együttműködve óvodai nevelésünk keretében biztosítjuk a hagyományok megőrzését, ápolását.

Korunk divatos túlkapásaitól mentesen, nyugalomban, szeretetben, a családokkal karöltve a „kodályi” elvek megvalósításával kívánjuk óvodásainkat nevelni.

„Hozzon a gyermeknek mindenki amit tud: játékot, zenét, örömet. De hogy mit fogad el: azt bízzuk rá. Csak az a lelki táplálék válik javára, amit maga is kíván.” (Kodály Zoltán)