Lurkó Csoport

Kedves Érdeklődő!

A Kastélykert Körzeti Óvoda Ficánka Tagóvodájában két csoport működik. A csoportokban vegyes életkorú gyermekekkel foglalkozunk.  Egy csoportba maximum 25 gyermeket tudunk fogadni.

 Mi vagyunk a Lurkó csoport.

Csoportszobáink és a hozzá tartozó helyiségeink világosak, tágasak és barátságosak. A tárgyi környezet kialakításánál figyelembe vettük a három korosztály igényeit. A játékok, eszközök könnyen elérhetők a gyerekek számára, bútoraink méretükhöz készültek. A csoportszobában nagyon sok lehetőség van arra, hogy feltaláljuk magunkat. A baba konyhában süthetünk-főzhetünk, babaszobában vendégeket is fogadhatunk játszásból. Hatalmas építményeket készíthetünk kockákból. Vonatoknak, autóknak pályát is építhetünk.

A hozzánk érkező gyerekeket differenciáltan, az egyéni bánásmód módszerével vezetjük be az óvodai életbe. A beilleszkedést sok játékkal, mesével, mondókával, verssel, énekkel, igyekszünk könnyíteni. Sokat rajzolunk, festünk, gyurmázunk, barkácsolunk. Különös figyelmet fordítunk az iskolába készülő gyermekek felkészítésében. Beszélgető körben megosztjuk élményeinket, gondolatainkat. Munkánkat pedagógiai asszisztens segíti.

Csoportunk életének alapköve a Néphagyományőrző Programunk. Rendezvényeinket, jeles napokat a szülők bevonásával valósítjuk meg. (Mihály napi vásár, Márton napi lámpáskészítés, felvonulás, Év végi kirándulás…)

Fontosnak tartjuk az egészséges életmód szokásainak kialakítását. Minden nap kielégítjük a gyermekek mozgásigényét, melyre lehetőséget biztosítunk a szabadban, tornateremben, séták alkalmával. A naponta végzett játékos mozgással a gyermekek kondicionális képességeit fejlesztjük.

Az óvodás korosztály alapvető tevékenységeként a szabad játék elsődlegességét hangsúlyozzuk, amely kitölti az óvodai élet legnagyobb részét. A csoportban történő változatos tevékenységek mellett a gyerekek fakultatív foglalkozásokon is részt vehetnek. (ovifoci, hittan, néptánc)

Szoros kapcsolatot tartunk a városrészben működő Közösségi Házzal. Gyakran kapunk meghívást bábelőadásokra, kézműves foglalkozásokra. Részt veszünk városrészi rendezvényeken, ünnepségeket.

A „nagyok” minden évben látogatják a Petőfi Színház előadásait. Az iskolába készülő gyerekekkel ellátogatunk a Gyulafirátóti Iskolát.

Szabályaink, szokásaink a gyerekeket önállóbbá, felelősségteljesebbé teszik, segítik testi épségük védelmét.

Vidám, szeretetteljes légkörben várjuk a hozzánk érkező Lurkókat.

Óvodapedagógusok:

Sipos Ivett

Gelencsérné Biró Bernadett
Dajka:
Fekete Valéria
Pedagógiai asszisztens:
Krózserné Kálmán Mariann